21. století plné cukru

by - června 06, 2019

Závislost na cukru? 



Jsem opravdu na cukru závislí?
První otázka na, kterou se snažme odpovědět. Je cukr součástí mého života? Dokážu cukr vysadit ze svého jídelníčku? Opravdu jsem na cukru závislý?
Pokud jste si na poslední otázku odpověděli "rozhodně ne", není to pravda. Závislí na cukru můžete být i když o tom nevíte. Věděli jste, že cukr je i v pečivu? A to jak v bílém tak hnědém! Takže i přes to, že nepoužíváte rafinovaný cukr, ale jíte pečivo nebo pijete sladké čaje tak na cukru závislí být můžete.
Bílý nebo hnědý cukr?
Hodně lidí si myslí, že když vyřadí klasický bílý (rafinovaný) cukr a zamění ho za hnědý udělal pro své zdravý velký krok. S tím souhlasím, ale velmi důležité je si uvědomit zda je cukr jen obarvení nebo opravdu přírodní hnědý cukr. Bílý cukr prošel chemickými procesy a díky tomu je z cukru odstraněna melasa a následně je chemicky obarven na bílo. Zato třtinový cukr  melasu obsahuje a to díky tomu, že žádným chemickým procesem neprošel (je však velmi důležité složení. Dávejte pozor na levné hnědé cukry - bývají někdy horší než bílý. Proto se vyplatí do cukru investovat. Cukr by měl být z cukrové třtiny). Nemyslete si ale, že je chytré nahradit bílý cukr za hnědý! Hnědý cukr totiž obsahuje tak málo melasy, že vyjde úplně na stejno jako rafinovaný cukr.
Tmavý cukr bývá často barven melasou nebo karamelem, ale pozor jen na povrchu!
Abych odpověděla na tuto otázku. Když už potřebujeme cukr tak určitě hnědý. Ale pouze opravdu ten, který je chemicky neošetřen. Kupujte přírodní hnědý cukr. NERAFINOVANÝ. Doporučuji například od značky Tereos nebo z Dm drogerie.
Místo hnědého cukru byl však doporučovala kokosový cukr. Kokosový cukr je celkem nový objev tohoto století! Je zdravější díky svému nízkému glykemickému indexu. Je však velmi nedostupní díky jeho ceně.
Výrobky bez cukru:
Jedna z největších chyb, které děláme je, že kupujeme výrobky na, kterých je velkým písmem napsáno "BEZ CUKRU". Je na tom nějaké pravdy? I když daný produkt neobsahuje rafinovaný cukr, obsahuje něco jiného! A to velmi oblíbené umělé sladidlo Aspartam. Aspartam se také jinak označuje jako E951. V dnešní době je toto sladidlo skoro ve všech cukrovinkách. Je například ve žvýkačkách, cereáliích, sladkých nápojů, bonbónů atd. Aspartam je pro lidský organismus velice toxický, má až 200x vyšší sladivost než rafinovaný bílý cukr. Proto doporučuji radši sáhnout po čerstvém ovoci a zelenině a tyto výrobky nechat v regále!
Sladké pití?
Sladké pití je kapitola sama o sobě. Já vždy uvádím příklad známé limonády Coca Cola. Kola se velmi často používá jako Savo. Když nějaký předmět položíme do koly, všechny nečistoty jsou vyžrány. A teď si představte co tato oblíbená limonáda dělá ve vašem těle? Já osobně sladké nápoje nikdy moc nepila, mám ráda čistou vodu a čaje. Takže tady úplně nemohu radit jak moc je těžké přejít ze sladkého na vodu. Každopádně taková moje malá rada zní, pomalu se snažte přecházet na zdravější varianty. Co takhle domácí limonáda? Je hotová za minutu ani ne! Perlivá nebo obyčejná voda s čerstvým ovocem (lesní ovoce, citrusy nebo zelenina). Myslím, že toto tento způsob přechodu pro vás bude nejpřirozenější!
Čím tedy sladit?
Tím pádem se dostáváme k otázce, čím mám tedy sladit? Odpověď je velmi jednoduchá - přírodními sladidly. V dnešní době už existuje mnoho různých sirupu, které jsou přírodně zpracované. Já doporučuji Agávový sirup, který sama používám a nemůžu si jej vynachválit. Agávový sirup je vyráběn z rostliny Agáve, která roste převážně v Mexiku. Je příjemně sladký a jeho velkou výhodou je cena. Já osobně sirup kupuji v Dm drogerii, kde je cenově přijatelní a používám ho jak do dezertů, ranních kaší nebo jen na bezlepkový chleba. Pokud nejste Veganem tak je nejlepší varianta včelí med, který se dá použít do každého jídla.
Jak už jsem říkala v dnešní době je několik možností přírodních sirupu, jako třeba datlový, rýžový, čekankový nebo velmi oblíbení javorový sirup (na ten, ale pozor! Kupujte ho opravdu kvalitní).
Sirupy jsou tedy podle mě nejlepší alternativa za rafinovaný cukr.
Přírodní sladidla?
Jak už asi víte, nejlepším sladidlem je ovoce. Nejlépe čerstvé, ale můžeme použít i mražené. Pestré ovoce plné vitamínů, přírodního cukru a spousty antioxidantů. Doporučuji ovocné štávy nebo smoothie. Sklenice plná vitamínu, díky které zaženete chutě na sladkou tyčinku plnou bílého cukru. Dávejte, ale pozor na chemické postřiky potravin. Věděli jste, že jablko je ošetřené16x a BIO jablko 8x. To lesklé jablíčko, které je ošetřené leštidlem. Proto kupujte lokální ovoce, podpoříte tím České zemědělství a zároveň vaše zdraví.
Ovoce se šlupkou vždy oloupejte! Pokud máte rádi šlupku, mám pro vás jednoduchý tip. Do misky nalijte vodu a půl sklenice octa. Ovoce zde necháme cca. pět minut a pak kartáčkem lehce očistíme. Nezapomeňte je však pořádně opláchnout!

To by bylo pro dnešní článek s tématem cukr všechno. Shrnula jsem zde pár tipů, ale určitě se na toto téma ještě zaměřím. Co vy a cukr? Máte radši sladkou tyčinku nebo vitamínovou štávu?
S láskou Emma



You May Also Like

0 Comments